Het antwoord op de vraag "hoe lang brandt een kuub haardhout?" is niet heel eenvoudig. Er zijn namelijk talloze factoren die van invloed zijn op het verbruik van haardhout. Waar staat de open haard bijvoorbeeld? Wat voor houtsoort gebruik je? Is het hout nog nat of juist heel droog? Dit zijn nog maar enkele vragen die gesteld zouden moeten worden voor het beantwoorden van deze vraag. De brandtijd is afhankelijk van de keuzes die je maakt voor jouw open haard of houtsoort.

Gemiddelde brandtijd van een kuub haardhout

Laten we simpel beginnen. Een stuk brandhout heeft een gemiddelde brandduur van 1 tot 2 uur. Dan gaan we er vanuit dat het hout redelijk droog is en dat je de kachel binnenshuis gebruikt. Belangrijk om hierbij te vermelden, is dat het hout wel schoon moet zijn om deze brandduur halen. Zowel elzenhout als berkenhout hebben een gemiddelde brandduur van 1 tot 1,5 uur. Het is de perfecte brandstof voor je open haard (lees hier waarom), hottub of sauna. Elzenhout is bijvoorbeeld ook vrij van dampen, rook en roet. Het barst niet en zorgt voor een aangename temperatuur door de gelijk matige verbranding., Door het lage gewicht is het ook nog eens goedkoop om te versturen.

hoe lang brandt een kuub haardhout

Verbruik per jaar

Het is ook belangrijk om te weten hoe goed een woning geïsoleerd is. Dat is relevant voor de hoeveelheid haardhout die je gebruikt. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, gebruik je minder hout om het huis warm te stoken. Wanneer de isolatie minder goed is gebruik je vanzelfsprekend meer hout. Hoe vaak stook je bijvoorbeeld de kachel op? Dit is afhankelijk van hoe streng de winter is en of er veel hele koude dagen zijn. Als de winter milder is, gebruik je de kachel waarschijnlijk minder vaak. Bij slecht(er) geïsoleerde woningen verbruik je soms wel 15 kuub per jaar. Bij een beter geïsoleerde woning kan dit aantal gehalveerd worden en kun je zelfs voldoende hebben aan 7,5 kuub.

Andere factoren

Naast de genoemde factoren zijn er nog een aantal andere aspecten belangrijk om te bepalen hoe lang een kuub haardhout brandt. Gemiddeld kost een kuub haardhout tussen de €50 en €65 dus het is goed om te weten hoeveel je moet inslaan voordat het winter wordt. Het beste wat je kunt doen, is het voor jezelf een tijd lang bijhouden. Hoe lang doe je met een blok hout? Als je dit een aantal dagen in de gaten houdt, kun je precies uitrekenen hoe lang je kunt doen met een kuub hout.

haardhout

Extra tips

Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen om het verbruik van haardhout te verminderen. Als je bijvoorbeeld vaak thuis bent kun je de kachel gedurende de hele dag een beetje laten branden. Dit voorkomt dat je telkens een hoop haardhout nodig hebt om de kachel weer aan te krijgen. Ook kun je haardhout in grotere volumes inkopen, dan zijn de prijzen vaak lager. In deze blog lees je bovendien welke houtsoort de meeste warmte geeft.

Product toegevoegd aan verlanglijstje.
Product toegevoegd om te vergelijken.