Schoon hout voor de open haard

Een van de belangrijkste kenmerken die haardhout nodig heeft is dat het schoon kan stoken met zo min mogelijk rook. Vooral wanneer de open haard is gevestigd in de woonkamer is dat wel zo prettig. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat welk houtsoort dan ook zo min mogelijk rookt. Een keuze maken voor schoon haardhout is daar echter sneller bij geholpen. Een ander voordeel is ook dat wanneer jouw haardhout schoner is, ook de buurt minder last heeft van de rook. Niet alle houtsoorten zijn echter geschikt voor als haardhout, want om zo schoon mogelijk vuur te stoken heb je een optimale verbranding nodig.

Haardhout

Droog haardhout

Het is misschien voor de hand liggend, maar het beste haardhout is droog haardhout. Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar toch verkijken mensen zich daar heel snel op. Eigenlijk zou haardhout minimaal twee jaar moeten drogen en soms zelfs nog langer. Het is daarom verstandig om haardhout thuis ook droog op te slaan. Zelfs wanneer je droog haardhout aanschaft is het belangrijk deze ook op die manier te bewaren. Als je echt verzekerd wil zijn van droog haardhout kun je het beste oven gedroogd hout kopen. De luchtvochtigheid wordt met het drogen in de oven teruggebracht tot 15 procent. Op deze manier kun je dus zeker schoon stoken. Uiteraard zijn al onze producten geschikt als haardhout.

Berken en elzenhout

Er zijn diverse soorten haardhout te verkrijgen en we hebben al benoemd dat het ideaal is om met droog haardhout te stoken. Droog haardhout is echter ook beschikbaar in verschillende soorten. De beste soorten hout die je voor een open haard kunt aanschaffen zijn

Deze branden allemaal redelijk traag waardoor het meer warmte afgeeft en minder rook produceert. Als je het knetterende geluid van een open haard graag wil hebben kun je het beste kiezen voor eikenhout.

Haardhout

Ongeschikte houtsoorten voor een open haard

Naast het feit dat er verschillende houtsoorten zeer geschikt zijn voor het stoken in een open haard, zijn er ook diverse houtsoorten die juist helemaal niet geschikt zijn. Voor een vuur wat je buiten stookt kun je prima oude pallets gebruiken, maar dit moet je binnen in je houtkachel absoluut niet doen. Dit geldt ook voor hout wat bijvoorbeeld direct van bomen afkomt, hout wat afkomstig is van oude afgebroken meubels of hout met verfresten.

Product toegevoegd aan verlanglijstje.
Product toegevoegd om te vergelijken.