Misschien is het nu lastig voor te stellen, maar een haardvuur is door veel mensen geliefd zodra het weer wat kouder wordt.

In de zomermaanden kun je met een open haard in de tuin natuurlijk wel langer buiten zitten, maar bij het ultieme beeld van een open haard hoort natuurlijk sneeuw en een kop warme chocolademelk. Soms kan het een uitdaging te zijn om hout aan te schaffen voor de open haard. Vooral wanneer je niet veel plek hebt om haardhout op te slaan is het belangrijk dat je weet hoelang je ermee doet. Zo kun je op tijd een nieuwe bestelling plaatsen en kom je nooit zonder haardhout te zitten!

Haardhout kopen

Wanneer je op zoek bent naar haardhout is het belangrijk een aantal aspecten in overweging te nemen. Is het hout bijvoorbeeld droog genoeg om te gebruiken voor een open haard, barbecue of pizzaoven? Let hierop wanneer je haardhout online koopt. Wanneer hout namelijk nog vochtig of zelfs nat is zal het niet of bijna niet branden, wat ervoor zorgt dat je er niets aan hebt. Haardhout kan ook gebruikt worden voor het verwarmen van een hottub of sauna. De ideale situatie is wanneer brandhout gelijkmatig verbrand, op deze manier heb je er het meest aan.

Hoe lang brand haardhout

Hoe lang brandt haardhout

Belangrijk om te weten voordat je haardhout gaat inkopen is hoe lang je er daadwerkelijk mee doet! Als je namelijk een grote zak haardhout aanschaft lijkt het misschien alsof je maanden vooruit kunt, maar dat is helaas niet helemaal waar. Een groot blok hout is namelijk vaak al binnen 1 tot 2 uur volledig opgebrand! Belangrijk bij het bepalen van de brandtijd is de vochtigheid van het hout. Ook is het afhankelijk van het soort hout dat je koopt. Eikenhout en beukenhout brandt namelijk vaker tot 2 uur, terwijl berkenhout vaak na 1 uur al op is.

Wat kun je doen om brandhout langer te laten branden?

Het goede nieuws is dat je zelf een aantal adviezen ter harte kan nemen om haardhout langer te laten branden. Ten eerste: mocht je het idee hebben dat het hout wat je ontvangt nog vochtig is, laat het dan nog even drogen. Slimmer is natuurlijk haardhout te kopen wat gegarandeerd droog is als je het ontvangt. Ook kun je kijken naar de toevoer van zuurstof. Als er niet voldoende zuurstof bij het vuur kan komen gaat het haardhout smeulen en kan het zijn dat dit minder lang brandt. Met teveel zuurstof gaat het te snel en wordt er teveel vuur gecreëerd.

Product toegevoegd aan verlanglijstje.
Product toegevoegd om te vergelijken.