De herfst is in volle gang en we bereiden ons allemaal voor op de echte kou die eraan komt in de winter. Want ook al hebben we nog regelmatig warmere dagen, zodra de zon ondergaat voel je toch echt dat het herfst is. De regen laat ook weinig aan de verbeelding over. Gelukkig heeft de herfst ook voldoende voordelen. De natuur ziet er schitterend uit nu de bladeren van de bomen verkleuren. De dagen worden korter en we kruipen in de avond lekker onder een dekentje op de bank. Het enige wat je nog mist is een warme open haard. Maar welke houtsoort geeft de meeste warmte?

Welke houtsoort geeft de meeste warmte?

De openhaard is niet alleen een fijne warmtebron, het voegt ook sfeer toe aan huis. Nu de winter voor de deur staat, stoken steeds meer mensen in de open haard. Met een open haard kun je hout stoken wat zorgt voor een hele fijne warmte en uiteraard een hoop gezelligheid. Maar welke openhaardhout kun je nu het beste gebruiken voor een open haard in de woonkamer?

De beste houtsoorten

Er zijn een aantal verschillende houtsoorten die je kunt aanschaffen voor je open haard. Het belangrijkste voor de warmte in jouw woning is het feit dat het haardhout schoon is. Je wil natuurlijk geen vervuilde lucht in je woonkamer. Hout geeft een fijne en gezellige warmte af wat iedereen graag wil, vooral in de herfst en de winter. Als je gaat kijken naar verschillende houtsoorten voor in jouw open haard heb je diverse opties.

  • Berkenhout – schoon en veel warmte
  • Elzenhout – brandt snel, geeft snel warmte af
  • Essenhout – brandt langzaam (moeilijk aan te krijgen)
  • Eikenhout – brandt langzaam, weinig rook

houtsoort meeste warmte

Meest warme houtsoorten

Er zijn dus meerdere aspecten die belangrijk zijn wanneer je openhaardhout kiest. Los van de vlammen die het hout laat zien en of het juist veel of weinig rook produceert, is het vooral belangrijk dat het hout warmte afgeeft. Hoe gek het ook klinkt: niet allen houtsoorten geen dezelfde warmte af. Bovendien branden sommige houtsoorten sneller dan andere. Berkenhout is een houtsoort die veel warmte afgeeft. Daarnaast is het een schone houtsoort. Ideaal om te stoken in de openhaard en om uw huiskamer op temperatuur te krijgen. Een andere goede houtsoort is elzenhout. Deze houtsoort brandt snel en is makkelijk aan te steken. Ideaal voor beginnend stokers. In ons blog "Wat is het beste haardhout voor een open haard" lees je hier meer over.

Schoon en droog haardhout

Het allerbelangrijkste van haardhout is het feit dat het droog is en blijft voordat je het gebruikt. Het is daarom ook goed om hout wat je op voorraad hebt op een droge plek te bewaren. Om te voorkomen dat je vochtig of zelfs nat hout in huis haalt, zou je kunnen kiezen voor oven gedroogd hout. Om op een snelle manier warmte in je huis te creëren stook je bij voorkeur met berkenhout of elzenhout.

Product toegevoegd aan verlanglijstje.
Product toegevoegd om te vergelijken.