De lange zomeravonden zijn momenten waar veel mensen naar uit kijken. Tot laat met een lekker drankje genieten op je eigen terras van de ondergaande zon. Het enige nadeel in Nederland is dat het in de avond vaak sneller koud wordt.

Zodra de zon weg is wordt het fris en wil je vaak een vestje aantrekken. Als oplossing hiervoor kun je natuurlijk een overkapping laten plaatsen waar je onder kunt zitten. Maar een andere optie die wellicht nog gezelliger is, is een open haard in de tuin.

Dit wordt ook wel een buitenhaard genoemd. Heerlijk voor de zomeravonden met vrienden of familie.

Een open haard aanschaffen of zelf maken

Wanneer je een open haard in je tuin wil heb je de keuze deze te kopen of zelf te maken. De keuze zal onder andere afhankelijk zijn van het budget wat je beschikbaar hebt. Het aanschaffen van een losse buitenhaard begint vaak vanaf €500.

openhaard in de tuin

Als je een open haard in de tuin wil laten inbouwen liggen de kosten aanzienlijk hoger. Wanneer je zelf handig bent kun je overwegen deze zelf te bouwen. Waar moet je dan overal aan denken?

Stap 1: Vergunning

Check in de gemeente waar jij woont welke vergunningen je nodig hebt voor het bouwen van een open haard in je tuin. Ook is het belangrijk te onderzoeken of er richtlijnen en regels zijn opgesteld met betrekking tot de brandstof die je wil gaan gebruiken in je buitenhaard.

Stap 2: Bouwplannen

Als je de juiste vergunningen binnen hebt kun je van start met je bouwplannen. Hoe groot kan de open haard in je tuin bijvoorbeeld zijn? Bepaal de locatie waar deze komt en meet op hoeveel ruimte je kunt gebruiken. Ook is het belangrijk na te denken over de sfeer die de haard uitstraalt.

Zelf een openhaard in de tuin maken

Stap 3: Fundering

Indien nodig voor de bouw giet je eerst het beton voor de fundering op de juiste plek. Je kunt hiervoor beton- of asblokken gebruiken om een stabiele basis te creëren. Zorg ervoor dat de blokken waterpas liggen en metsel ze aan elkaar vanaf de grond.

Stap 4: Luchtbellen

Zorg ervoor dat er geen luchtbellen meer in het beton zitten door deze te verwijderen. Ook overtollig beton kan verwijderd worden met een schone borstel. Laat de open haard in je tuin vervolgens met rust zodat deze kan drogen.

Stap 5: De schoorsteen

Indien nodig kun je een schoorsteen toevoegen. Dit zorgt voor een optimaal rookkanaal en je kunt er ook voor zorgen dat de brandende deeltjes worden tegengehouden.

Haardhout kopen

Uiteindelijk staat de open haard in je tuin. Vervolgens heb je nog één ding nodig voor je er echt van kan genieten: haardhout! Wij zijn hierin gespecialiseerd en zijn daarom de juiste partij om je hiervan te voorzien.

Wanneer je haardhout koopt is het belangrijk dat deze in haardhout netten geleverd wordt, zodat je alles netjes bij elkaar kunt bewaren. Dit staat ook een stuk netter in de tuin dan bijvoorbeeld plastic zakken. Het haardhout in netten die wij leveren zijn ook opnieuw te gebruiken en daarom beter voor het milieu.

Product toegevoegd aan verlanglijstje.
Product toegevoegd om te vergelijken.