Een open haard is een echte sfeermaker in huis en zorgt bovendien voor warmte. In de koude wintermaanden is het heerlijk om met een boekje voor de haard te zitten en te genieten van een mooi vlammenspel. Gaat u binnenkort weer stoken? Let dan goed op welk openhaardhout u gaat kopen.

Welk openhaardhout is het best?

Gaat u openhaardhout kopen? Let er dan goed op welke houtsoort u koopt. Niet alle houtsoorten zijn namelijk geschikt voor de openhaard of brandkachel. Zo mag het hout niet veel roken en het liefst ook goede warmte afgeven. De beste houtsoorten zijn gedroogde houtsoorten. Het beste openhaardhout is berkenhout, essenhout, eikenhout of elzenhout. Dat is met name omdat het zachte houtsoorten zijn die snel en lang branden. Image of fireplace with ALT: "openhaardhout”. Preferably 1150px wide.Stoken met berkenhout De dichtheid van het hout, de warmteoverdracht en de veelzijdigheid zorgen ervoor dat berken haardhout erg populair is en ook functioneel. Berkenhout heeft bovendien als voordeel dat het een mooi vlammenspel heeft, weinig rook veroorzaakt en makkelijk brandt. Zo heeft u vaak maar 1 of 2 blokken nodig in de openhaard.

Stoken met elzenhout

Elzenhout komt van de els. Deze boomsoort groeit erg snel. Hierdoor wordt het hout zacht wat als voordeel heeft dat elzenhout snel ontbrandt. Dit is dan ook de belangrijkste eigenschap van elzenhout. Ideaal voor de openhaard omdat het snel brandt en dus sneller warmte af geeft. Gaat u openhaardhout kopen? Kies dan bij voorkeur voor berkenhout en elzenhout.

Ovengedroogd openhaardhout

Openhaardhout moet natuurlijk droog zijn om goed te kunnen branden. Daarom kunt u bij ons terecht voor ovengedroogd openhaardhout. Dit openhaardhout in netten zijn vooraf gedroogd in speciale droogkamers. In deze kamers wordt het hout voor langere tijd gedroogd (soms wel tot 2 jaar). Hierdoor verlagen we het vochtpercentage waardoor het hout beter geschikt is om te stoken in een openhaard of kachel. Daarnaast zorgt droog openhaardhout voor minder rookvorming.

Stoken met openhaardhout?

De eerder genoemde openhaardhout soorten zijn ideaal om te stoken. Zowel berken als elzenhout geven genoeg warmte af, branden snel, hebben een mooi vlammenspel en hebben weinig rookvorming. Daarnaast hebben ook de houtblokken zelf invloed op het stoken. Te grote blokken vatten moeilijk vlam, maar branden wel lang. Kleine blokken branden sneller, maar minder lang terwijl ze wel veel warmte af geven. Wilt u de openhaard bijvoorbeeld een halve dag laten branden? Dan kunt u beter grote blokken gebruiken. Wilt u uw kamer snel verwarmen? Dan kunt u beter kleine houtblokken gebruiken.

openhaardhout

Hoe lang brandt openhaardhout?

Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Hoe lang openhaardhout brandt, is namelijk van een hoop factoren afhankelijk. De brandduur verschilt bijvoorbeeld per houtsoort, maar ook de manier van stoken heeft invloed op de brandtijd. Het grote verschil zit in de houtsoort die je grofweg kunt opdelen in hard hout en zacht hout. Harde houtsoorten zijn onder andere beukenhout, eiken en essenhout. Deze houtsoorten branden langer, maar is moeilijker aan te krijgen. Zacht hout, zoals elzenhout en berkenhout, brandt sneller, maar minder lang. Qua brandtijd kun je rekenen op:

  • Elzenhout: ± 1 tot 1,5 uur per blok;
  • Berkenhout: ± 1 tot 1,5 uur per blok.

Berkenhout is een zachte houtsoort afkomstig van de berk. Omdat het zacht is, brandt het sneller. Het heeft ook een mooi vlammenspel. Elzenhout is ook een zachte houtsoort. Het brandt nog sneller en makkelijker dan berkenhout waardoor het de ideale houtsoort is voor beginnende stokers. Daarnaast geeft elzenhout een fijne geur af.

Openhaardhout bestellen

Bij ons kunt u kant-en-klare openhaardhout kopen. Het hout zit in netten van 20 o 22 liter en zijn ideaal voor de openhaard, maar ook om in de tuin te genieten van een vuurtje of om uw eten grillen op de BBQ. De mogelijkheden met openhaardhout zijn eindeloos. Bij Koophaardhout.nl kunt u eenvoudig haardhout in netten bestellen. Haardhout is bij ons verkrijgbaar per 3, 15, 30, 48 en 60 zakken. Als u voor 12:00 uur bestelt, wordt het de volgende werkdag verzonden. Daarnaast verzenden wij al onze bestellingen gratis. Direct haardhout in netten kopen

Product toegevoegd aan verlanglijstje.
Product toegevoegd om te vergelijken.